BİREVİM’in öncülük ettiği ve bünyesinde, “BİRTEP”, “ÇÖZÜM TASARRUF”, “HEFİAD” gibi firma ve kurumların yanı sıra, akademisyenlerin de yer aldığı, “Tasarruf Finans Platformu”; 10 Mart 2020 Perşembe günü, Ritz Carlton-İstanbul’da, Türkiye’nin ve dünyanın ilk “Sosyal Finans Zirvesi”ni gerçekleştiriyor. Zirveye, T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, TİM Başkanı İsmail Gülle, Almanya Tasarruf Sandıkları Birliği Başkanı Christian König ve Uluslararası Konut Finansmanı Birliği Genel Sekreteri Mark Weinrich de katılıyor.

Bireysel ve toplumsal kalkınmanın en önemli unsurlarından birisi olan “TASARRUF FİNANSMANI” yönteminin, özellikle son yıllardaki yükselişinin ele alınacağı ve “insan merkezli finans faaliyetlerinin ve uygulamalarının” uluslararası örneklerinin irdeleneceği Sosyal Finans Zirvesi; çok sayıda uluslararası uzmanı ve ülkemizdeki firma ve STK tepe yöneticilerini bir araya getiriyor. Zirvede ayrıca, ülkemizin duayen tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Osmanlı’dan Günümüze Tasarruf Kültürü ve Anlayışı” konulu bir söyleşi gerçekleştirecek.

Geliştirdiği özgün ve sürdürülebilir “Birlikte Tasarruf Finansmanı” modeliyle, 3.5 yıl gibi kısa bir sürede sektöre yön verip vizyon kazandıran “BİREVİM”in öncülük ettiği “Tasarruf Finans Platformu”, Türkiye’nin ve dünyanın ilk sosyal finans zirvesini gerçekleştiriyor.

Zirvede ağırlıklı olarak, borçlanarak değil bireylerin kendi varlıklarına hep birlikte yatırım yaparak”, birikim yaptığı ve ihtiyaçlarını karşıladığı Tasarruf Finansmanı modelinin, dünya örnekleri ve Türkiye gelişimi ele alınacak.

10 Mart 2020 Salı günü, Ritz Carlton-İstanbul’da düzenlenecek zirveye, T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, TİM Başkanı İsmail Gülle, ülkemizin duayen tarihçilerinden Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Levent Erden, Almanya Tasarruf Sandıkları Birliği Başkanı Christian König, Uluslararası Konut Finansmanı Birliği Genel Sekreteri Mark Weinrich, BNP Baribas Cardif Sigorta Türkiye CEO’su Cemal Kişmir, Fiba Emeklilik ve Hayat AŞ. CEO’su ve Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkan Vekili Erol Öztürkoğlu, Bain & Company İstanbul Ortağı ve FODER Üyesi Ozan Bayülgen, Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı, KONUTDER Başkanı Altan Elmas, GYODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören, TÜSİAD Ankara Daimi Temsilci V. Ü. Barış Urhan, Psikolojik Danışman ve Manibux’ın Kurucusu Canan Akmanoğlu Bayrak, FODER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İlknur Üner gibi önemli isimler konuşmacı ve panelist olarak katılacak.

T.C. Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, TİM Başkanı İsmail Gülle ve BİREVİM Yönetim Kurulu Başkanı ve Tasarruf Finans Platformu Lideri Murat Çiftçi’nin açılış konuşmalarıyla başlayacak zirvede, “CEO Oturumu”, “Konut 2020 Oturumu”, “Finansal Okur Yazarlık ve Tasarruf Oturumu” panelleri ve Christian König’in, “Konutta Sürdürülebilir Finansman”, Mark Weinrich’in “Dünyada Ulaşılabilir Finans” ve Ü. Barış Urhan’ın, “Ben Kimim?-Karar Verme Üzerine” başlıklı konuşmaları gerçekleştirilecek. Ayrıca, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Levent Erdem moderatörlüğünde, “Osmanlı’dan Günümüze Tasarruf Kültürü ve Anlayışı” konulu bir söyleşi gerçekleştirecek.

Tasarruf Finans Platformu ve Tasarruf Seferberliği

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Murat Çiftçi, ülkemizin ve dünyanın ilk sosyal finans zirvesini gerçekleştirmekten duydukları mutluluğu ve gururu vurgulayarak; “BİREVİM olarak bu zirveyi düzenlemekteki amaçlarımızdan birisi, her bir bireyden başlayan “birlikte tutum ve tasarruf” anlayışının zeminini oluşturmak, bu doğrultuda bir Tasarruf Seferberliği başlatmaktır. Bu vesileyle, sektörün bir mevzuata sahip olmasına, daha kurumsal ve şeffaf icra edilmesine sözcülük yapmaya başlayarak, elimizi taşın altına koyduk ve tüm toplumumuzun hayrına, “Tasarruf Finans Platformu” adında bir yapılanma oluşturduk. Sosyal Finans Zirvesi, bu seferberliğin bir anlamda ilk adımıdır.” dedi.

10 Mart’ta Dünya Tasarruf Finansı İstanbul’da konuşulacak.

Zirvede, tasarruf kültürü ve anlayışının, özellikle “insan merkezli finans”, “sürdürülebilir tasarruf”, “davranışsal finans”, “tasarruf ekonomisi” kavramlarının tarihinin, uluslararası gelişiminin ve gelişmiş örneklerinin ele alınacağını ifade eden Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: “Tasarruf Finansmanı olgusunun ülkemizde yeniden ele alınması gerekiyordu. Uluslararası Sosyal Finans Zirvesi’ne katkı sağlarken ana hedeflerimizden birisi yaşlanmış gibi görünen tasarruf olgusunun aslında ne kadar genç bir kavram olduğunun anlatılması idi. Ana faaliyet alanımız olan Tasarruf Finansmanı’nın; günümüz paylaşım ekosisteminin yükseldiği bir dönemde ve bu kapsamda yeni nesillere aktarılmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Kurduğumuz platform ve katkı sağladığımız Uluslararası Sosyal Finans Zirvesi ile de bunu bir adım ileri taşıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılına yaklaştığımız şu günlerde mevcut finansman yöntemlerinin sunduğu ürünlerin, tabana yaygın şekilde dağılmadığı bir dünyada, kalkınmanın en önemli unsurlarından birisi “TASARRUF”tur. İşte ülkemizin acil ihtiyaç duyduğu “yeni nesil tasarruf” olgusunu, sosyal finansı, insan merkezli finansı, dünya örnekleri üzerinden Zirve’mizde konuşacağız. Ekonominin görünmeyen kahramanlarının sabır, emek ve onur dolu yaşam hikayeleri gündeme gelecek. 10 Mart’ta dünya tasarrufunun kalbi İstanbul’da atacak. Ayrıca, ülkemizde yine bir ilke imza atarak, bu toprakların yetiştirdiği en önemli tarihçilerden biri olan Sayın Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın, Osmanlı’dan günümüze tasarruf kültürü ve anlayışının gelişimini aktarmasına vesile olacağız. Türkiye’nin geleceği hepimizin tasarrufunda ve yeni nesil tasarruf ise bu zirvede olacak. Tüm davetlileri zirvemize bekliyoruz.”